Как възглавницата може да подобри здравето ни?

Често неглижираме избора на възглавницата ни. Взимаме някоя евтина или промоционална възглавница, доверяваме се на рекламата и си я купуваме. Но удобна ли ще е за нас?

Това, че всеки човек има индивидуални предпочитания за височината и твърдостта ѝ е едно на ръка, но знаеш ли, че с помощта на подходяща възглавница можем дори да подобрим здравето си? Ето някои неща, на които качествената възглавница определено влияе:

С нея се наспиваш по-добре

Погрешно схващане е, че възглавницата е нещо, на което само спим, затова е без значение. Истината е, че прекарваме немалко време на нея – около една трета от денонощието ни, затова е важно тя да ни е удобна. Ако страдаш от безсъние или нощем трудно заспиваш, остарялата или неудобна възглавница може да бъде причината за това. А безсънието доказано води до ред здравословни проблеми. Ако искаш да ги решиш, започни от възглавницата. Ако не си я сменял скоро, тя вероятно е пълна с акари и други алергени, които могат да пречат на добрия ти сън. Специалистите съветват възглавницата да се подменя на всеки две до пет години, така че ако не си я сменял скоро е редно да го обмислиш.

С нея можеш да облекчиш алергиите

Като заговорихме за акари, възглавниците от естествени материали, като гъши пух, са благоприятна среда за развитието на прахови акари, които са една от причините за развитието на алергии. Ако нощем се случва да кихаш, кашляш или очите ти сълзят, то най-добре се насочи към избора на хипоалергична възглавница. Пълнеж от мемори пяна или микрофибърни нишки Уелслийп не е благоприятен за развъждане на акари и се препоръчва за хора, склонни към алергии. Ако цяла нощ спиш на площ, която не дразни алергията ти, ще успяваш да си почиваш много по-качествено и пълноценно, следователно ще имаш много повече енергия през деня и алергиите ти ще са облекчени, тъй като организмът ти ще може по-лесно да се бори с тях. Освен това повечето алергии са с натрупване, така че осигуряваш ли си спокойни нощи, без алергии, ще се чувстваш много по-добре и през останалото време.

Възглавницата облекчава болките в гърба и врата

Ако страдаш от такива оплаквания, то подходящата възглавница може да намали значително болките ти. Насочи се към такава, която осигурява стабилна опора на проблемните зони. Анатомична възглавница ще бъде най-доброто решение за теб, тъй като тя поддържа добре раменете, врата и гръбнака, като следва естествените им извивки. Вземи възглавницата с покритие от мемори пяна, ако искаш допълнително да се поглезиш с меко и комфортно усещане, което напълно следва формата на главата ти.