Знаем ли откъде тръгва практиката за изработка на знамена?

Доколко сме наясно до каква степен имат значение символите, с които сме свикнали, било то национални или други? А знаем ли откъде тръгва практиката за изработка на знамена? Ако имате интереси в тази насока, може да прочетете надолу, а ако желаете да поръчате знаме, можете да го направите в онлайн магазина, където ще намерите разнообразие от предложение и за национални флагове и за такива по поръчка. Но яко се върнем на въпроса, можем да започнем с науката, която изучава знамената и различните флагове, която се нарича вексилология. Понятието идва от латински език, носещо началото си от военните знамена на римските легиони.

Всяко нещо носи своето начало, като за първите флагове се знае, че са започнали да се употребяват още преди 5000 години в Египет. За тържествени поводи, с флагове са били обозначавани знатни гости богове. А знамена за първи път са се развявали в родината на коприната – Китай. Специалистите обръщат внимание на разликата между понятията за флаг и знаме, като под знаме да се разбира уникален екземпляр, който е ръчно направен с бродерии и се развява в специални случаи, а флаговете се произвеждат масово и са за различен вид употреба – могат да са спортни флагове, фирмени и др. Както можете да видите и в онлайн магазина за изработка на знамена, можете да поръчате и специално за дадено училище или фирма.
Знаем ли откъде тръгва практиката за изработка на знамена?
Употребата на знамена тръгва от корабоплаването по-усилено и се превръща в символ на национална идентичност през 18 век. Цветовете и символите са различни за всяка държава, като някои са общовалидни, като например християнския кръст, който можем да срещнем при националните флагове на много европейски държави.
Сред българските знамена можете да намерите и по-старите варианти, като например хайдушкото знаме с надпис „свобода или смърт” и златен лъв и дори Самарското знаме. В онлайн каталога за изработка на знамена можете да намерите много варианти и за размери, според различните случаи. От много малки вимпели до големи знамена на пръчка, които можете да развеете при подходящ случай. Разгледайте каталога и изберете вашият най-подходящ вариант.