Хипертонията при децата

Заблуждаваме се като мислим, че хипертонията е проблем, който засяга единствено възрастните. Всъщност тя може да порази и хора на друга възраст, дори деца.
В много случаи високото кръвно се развива с годините. В резултат, Вашето дете може да не проявява признаци на високо кръвно първоначално, но да го развие, докато расте. Напълнелите деца (или с други здравословни проблеми) са по-уязвими. Добрите навици на хранене (изключващи преяждане или консумация на мазни храни), спортуването, са важни през ранните години на детството (както и през останалата част от живота).

В повечето случаи появата на хипертонията при децата не е изяснена. Когато проблемът стане сериозен, това е знак за друго заболяване – бъбречно или сърдечно. За щастие повишаването на кръвното рядко причинява тежки усложнения при малчуганите и се държи под контрол чрез промени в храненето, пиенето на медикаменти или комбинация между двете.
Ако обаче проблемът с хипертонията се задълбочи с времето, това допълнително налягане може предизвиква сърдечни заболявания, когато детето порасне. Задържането на високи стойности на кръвното за дълъг период от време причинява изменения в стените на кръвоносните съдове, а оттам проблеми с бъбреците, очите и други органи. Важно е да се следи често кръвното на децата и в домашна обстановка с подходящ за тях апарат от www.zdravko.bg. Хипертонията при децата се открива по време на обичайни медицински изследвания. Това състояние причинява невидим дискомфорт, но някои от следните усещания може да е признак за високо кръвно – главоболие, замайване, недостиг на въздух, проблеми със зрението, отпадналост.

Ако вашето дете има високо кръвно, педиатърът ще направи тестове, за да установи кое причинява медицинския проблем. Наличието на хипертония може да се дължи например на затлъстяване. Тогава първата стъпка за решаване на проблема е загубата на килограми. Отслабването премахва не само проблемите с повишеното кръвно, но и други затруднения. Следваща важна стъпка е да се намали храненето на детето със солени храни. Това също ще помогне за понижаване на кръвното.
След като педиатърът разбере, че детето има високо кръвно, той ще проверява често стойностите му, за да се увери, че състоянието му няма да стане по-сериозно. Ако нещата са под контрол – ще се подбере подходящо лечение чрез диета и медикаменти.

Много важно е да уловите рано наличието на високо кръвно. Препоръчително е да се проверява кръвното налягане на децата при навършване на 3 години и по-рано при онези с по-голям риск – сред тях са преждевременно родени и с по-ниско тегло. Такива деца не могат да прекарат дълго време в болница. Застрашени са и малчуганите със сърдечни заболявания, пиещи лекарства, повишаващи кръвното налягане, както и с други здравословни проблеми, водещи до покачване на кръвното.