Как да преценим кои детски играчки са безопасни

Още преди няколко години стана ясно, че на пазара се предлагат много некачествени стоки за деца.  Тази информация може и да е щокираща за някои от вас, но е абсолютен факт. В някои магазини можете да намерите всевъзможни стоки, които обаче могат реално да навредят на детето ви, тъй като не са проверени за качество и не са съобразени с детски нужди. Ето и няколко съвета как да избираме безопасни детски продукти.
Винаги пазарувайте само от специализирани детски магазини. Това са местата, където всичко е изцяло съобразено с малчуганите. Качеството там е без компромиси, защото всичко от внася от официалните производители. Има и друга положителна страна – детските магазини, които са специализирани, винаги връщат парите на клиентите, когато върнат играчка, която не е подходяща за детето им. А както всички знаем, подобно нещо е немислимо в съмнителните магазини.
На пазара има много детски играчки, които са предназначени за сглобяване или пък някои от техните части могат да бъдат извадени съвсем лесно. Но трябва да знаете, че тези играчки в никакъв случай не трябва да бъдат давани на деца, които нямат три години. Защо ли? Защото могат да погълнат някои от частите.
Трябва също така да знаете, че етикетите трябва да се четат. Задължително търсете маркировката „CE“, която показва, че въпросната играчка е създадена по всички предписания на Европейски съюз и не крие никакви опасности. Трябва и да купувате от детски магазини само тези стоки, които са предназначени за възрастта на малкото ви съкровище – нито за по-малки, нито за по-големи малчугани.
Не забравяйте периодично да проверявате всички играчки. Ако забележите, че някоя няма добър външен вид или е счупена, то тогава я хвърлете незабавно. Също така не трябва да държите играчките в найлоновата торба, в която са ви я дали в детския магазин.