Как са създадени мокасините

Неуспорима истина е, че мокасините са едни от най-удобните обувки. Този факт е доказан от официално проучване. Не стига, че са удобни, но и изглеждат много добре, което ги прави идеално допълнение към почти всеки тоалет. А още тяхно предимство е, че могат да се носят и от жени, и от мъже.
Но знаете ли, че мокасините всъщност са измислени преди много, много години и то в Америка? Изобретили са ги индианците. Основният материал за направата им била бизонската кожа, защото е мека, лека и много здрава. Въпросната кожа се е шиела с игра, която била от бодлите на таралеж. Тази игла спомагала и за ушиването на различни символи върху обувките, които пазели мъжете от природните опасности, когато ловували. Жените също имали такива обувки, но те били с височина до коленете, а бродериите върху тях били изключително красиви.
Разбира се, мокасините били донесени в Европа от мореплаватели, които преценили, че тези индиански обувки си заслужават дългия път.
Масовото производство на мокасините започнало през шейсетте години на миналия век, защото италиански шофьор добавил каучукови шипове към подметката, за да не може да се хлъзга крака му, когато натиска педалите. Само няколко години по-късно хората произвели и мокасините със 160 шева, които са запазили формата си и до днес.

Днешните почитатели на мокасините са оромен брой , а от удобстово им се възползват известни актриси като Гуинет Полтроу, Ума Търман, Джулия Робъртс. Абсолютно невъзможно да се отрекат предимствата на дамските обувки в bg-look.com и комфортът, който създават за ходилата.
Задължително трябва да се сдобиете с един чифт, ако не сте носили мокасини и ще се убедите само колко са удобни. А те имат и още едно предимство – никога не излизат от мода и са подходящи на панталони, поли, рокли, дънки и много други, стига да не са строго официални.

Tagged on: